Nemcsak mi, de környék is szívesen látja Önt!

A Velencei-tó környéke bővelkedik kulturális és természeti látnivalókban. Segítségül csokorba gyűjtöttük azokat a helyeket, amelyeket nem érdemes kihagyni, ha már erre jár.

Gróf Wickenburg kastélyát és a magánkézben lévő, gyönyörűen felújított Beck kastélyt, vagy épp a most könyvtárként üzemelő Weichheim kastélyt az építészet szépségeire fogékonyak fogják értékelni. A Bod László Galériát pedig azok, akik kedvelik az olyan a kiállító tereket, amelyek egyszerre adnak randevút a képzőművészet és a zene iránt érdeklődőknek.

Velence Korzó

Alig párperces séta a közvetlen kiépített gyalogúton, és máris egy homokos tengerparton érezheti magát az ember. A Velencei-tó Kapuja Velence Korzó egyre inkább olyan közösségi élettérré válik, ahol megvalósul az egyensúly a vásárlás és szórakozás, a munka és a pihenés között, ahol a családok, barátok, üzleti partnerek közös élményekkel gazdagodhatnak.

Ez a projekt Velence-déli területének megújulását hozta oly módon, hogy a természeti vonzerő – a Velencei-tó – minőségi idegenforgalmi attrakcióval és szolgáltatásokkal kapcsolódik össze, melyekhez a Velence Korzó területén színvonalas programok társulnak.

A Velencei-tó Kapuja a térség lakosságának és az ide látogató turisták igényein alapuló, egyedi és formabontó elképzelés alapján megtervezett többcélúan hasznosuló centrum.

Néhány adat:

  • 3.500 nm lidós–homokos part a szabad strandhoz,
  • 5.500 nm szolgáltatóház,
  • ebből 2.735 nm az üzletek területe.

A 20 hektáron kialakított kereskedelmi, szórakoztató és turisztikai központ egyszerre nyújtja egy városközpont, egy közösségi- és rendezvénytér, egy sétálóutca, szolgáltatóház, egy igényes és modern szabad strand, rekreációs szabadidős tér esszenciáját.

Kiemelt figyelmet fordítunk a Velencei-tó és környéke kulturális életének fejlődésére. Lehetőségeink szerint állandó fórumot kívánunk biztosítani a hazai kulturális élet ismert és elismert szereplőinek, ezzel is hozzájárulva a közösségi-szellemi élet kibontakozásához Velencén.

Sétáljon végig az agárdi tematikus sétányon, amely a 7-es úttól indul és végigvezeti Önt a város nevezetességein a város szülöttének, Gárdonyi Gézának az emlékházáig. Az út az egri vár mintájára épült rönkvárnál ér véget. Ha gyógyfürdő élményre vágyik, az 1000 méterről feltörő 58 fokos agárdi gyógyvizet próbálja ki, különösen akkor, ha mozgásszervi vagy nőgyógyászati problémái vannak.

Csak egy ugrás, de ha erre jár, ne hagyja ki a Pákozd-Sukorói arborétumot! A 96 hektárnyi erdő, 250 féle fafajtával és cserjével, tengernyi védett növénnyel: árvalányhajjal, a sárga és lila nőszirommal, a vitéz kosborral csodás látványt nyújt minden évszakban. A Mészeg-hegyi tájház a környék kultúrtörténetébe és gazdasági földrajzába enged bepillantást, de jó program lehet a velencei-tavi halászati hagyományoknak emléket állító Halászati múzeumba is betérni. Ha a történelem iránt érdeklődünk, és nem sietős nagyon az utunk, a bronzkori földvár vagy a Pákozdi csatának emléket állító múzeumot feltétlenül látogassuk meg. A természetkedvelők figyelmébe pedig a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Területet és a hihetetlen látványt nyújtó ingóköveket ajánljuk.

Ha csak egy röpke óránk van, barangoljuk be a királyok városának hangulatos utcáit, igyunk egy kávét valamelyik hangulatos kávézóban, ám, ha időnkből kitelik, merüljünk el a szinte tapintható történelemben. Ránk vár a középkori romkert, a Szent István bazilika maradványai, a bájos, gótikus Szent Anna kápolna, a Püspöki palota, az Árpád-kori királysírok, a rendkívül gazdag régészeti gyűjteménnyel büszkélkedő Szent István Király – valamint a Fekete Sas Múzeum, a Palotavárosi skanzen.

Gyerekeknek, gyereklelkű felnőtteknek különösen ajánlott program a Hetedhét Játékmúzeum a Hiemer-házban, de a Karmelita templom, a Virágóra, a romantikus Bory-vár, a Székesfehérvár – Csala-pusztán található Kégl-kastély, a Csók István Képtár vagy az Ybl-gyűjtemény is csak néhány azon látnivalók közül, amit Székesfehérvár épített környezete kínál nekünk.

Amennyiben inkább a természeti környezet megismerésére fókuszálunk, a Székesfehérvár homokbánya természetvédemi területet, a Dinnyési-fertő természetvédelmi területet továbbá az Aszal – és a Jancsár völgyet érdemes felkeresnünk páratlan növény- és állatviláguk miatt.

A település neve egybeforrott a Szózat költője: Vörösmarty Mihály nevével.

Életét a Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum mutatja be, amely a költőóriás egykori szülőházától nem messze található. Ugyanitt a kovácsmesterség történelmébe kaphatunk bepillantást a kovácsmúzeum relikviái jóvoltából. Ha szereti Ön azokat az épületeket, ahol megállt az idő, a XIX. században épült, klasszicista stílusú Halász-kastélyt nem szabad kihagynia.

Velencétől észak-nyugat felé háromnegyed-órás autóútnyira találhatjuk Csókakő várát, amely tökéletes időutazással lepi meg azokat, akik mindig kaphatók egy kis barangolásra a múltba. Ez a sokat látott középkori vár története adta az ihletet Mikszáth Kálmán Magyarország lovagvárai című könyvéhez.

A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központot azok figyelmébe ajánljuk, akik kedvelik az igazi kézműves termékeket. Amennyiben pedig még időnk engedi, nézzünk szét a dinnyési Várparkban, ahol 18 középkori vár eredeti anyagokból készített, élethű, kicsinyített mását tekinthetjük meg tárlatvezetéssel.