A Dinnyési Tükrös Ponty Napja

A Dinnyési Tükrös Ponty Napja

Hol: Dinnyés
Mikor: -

Szállás: info@wellnessapartmanok.hu  +36703883302

2019. október 26-ára hívunk mindenkit, hagyományos, október végi szabadtéri programunkra, a Dinnyési Tükrös Ponty napjára, melyet a Dinnyési Halivadéknevelővel, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségével, a Dinnyési Baráti Körrel, az Iglice népdalkörrel, Kemencés Tekivel közösen tartunk a Dinnyési Hagyományőrző Központban,10.00-16.00 óráig.

“A Dinnyési Tógazdaság Magyarország első halkeltetője, 1963-ban itt szaporították először nagyüzemileg a helyi tájfajtát, a dinnyési tükrös pontyot. A fajta nemcsak a tenyésztői munkának, hanem a helyi környezeti adottságoknak is köszönheti jó hírét.. Jelenleg az országban kb. 30 tájfajta létezik. Ezek vegyesen tükrös, pikkelyes, vad formájú fajták, különböző értékmérő tulajdonságokkal. Ezek közül az egyik legrégebbi és jól bevált a mi Dinnyési Tükrös pontyunk. Európában egyedülálló Magyarország, hogy a pontyból fajtákat tart nyilván.” – Szabó Krisztián, a Dinnyési Halivadéknevelő vezetője

Szeretnénk ha a Velencei-tó kulturális értékei között gasztronómiai kincseket is bemutathatnánk, ezért ez a jellegzetes halfajtát többféle változatban is megkóstolhatjuk a Dinnyési Tükrös Ponty napján.

A családi halas napon halászlevet kóstolhatunk a MOHOSZ, a Dinnyési Halivadéknevelő és a Dinnyési Baráti Kör jóvoltából. Kemencés Teki kenyérlángossal készül, melyek között lesz halas is. A gyerekekkel sós halsütit készítenek, melyet a kerti kemencében sütnek majd ki.
A nagymamák sütemény és lekvárversenye nevezett tételekből is kóstolhatunk az Iglice népdalkör asztalánál.
Halsimogató, halas ügyességi játékok, halfelismerő verseny is lesz a Halivadéknevelő és a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének szakemberei jóvoltából. A Felhő Csoport halas játékligete a főépület múzeumi szobájában és az előtte lévő téren találjuk majd meg. Nosztalgia fotósarok is vár minket az udvaron.

A főépületben
13.00 órától Szabó Krisztián tart vetített képes előadást Bepillantás a haltenyésztés rejtelmeibe címmel ,
14.00 órától Borbáth András sommelier tart hat tételből álló borkóstolót a Halakhoz jól társítható borok címmel.

A rendezvénysátorban
10.00 -14.00 Horváth Gyula és népi zenekara muzsikál
14.00-16.00 Még Egy Kört gipsy jazz trio zenél

Szállás: info@wellnessapartmanok.hu  +36703883302